Zastosowanie miodu w lecznictwie 1 Kwiecień 2019

admin

Naturalny miodek wykorzystywany jest przede wszystkim jako wyrób jadalny o wyśmienitym zmysłu smakowym, ale o wiele fundamentalne powinny być dla nas jego własności o charakterze zdrowotnym. Jest doskonałym uzupełnieniem do dań głównych jak również niezliczonej różnorodności deserów, nie zmienia to również faktu, że jest pomocny przy dużej liczbie schorzeń, to jest bez wątpienia najistotniejsze.

Jeśli chodzi o skład miodu, nie jest to przesadnie złożona mikstura odżywcza. W dużej części zalicza się tutaj proste cukry, dlatego że w środowisku naturalnym spełnia misję środka zapasowego – magazynu niezbędnej siły. Tak nieskomplikowana do przyswojenia energia, wyposażona co najważniejsze w najistotniejsze składniki odżywcze, daje naszemu organizmowi kopa a co za ty m idzie pozwala mu na przykład szybciej wyjść z niemocy organizmu, regulują ludzki układ odpornościowy.

Nie każdy miód jest taki sam

Miodu na półkach w marketach jest coraz więcej, ale warto w tym miejscu być rozważnym, w szczególności szukając artykułów spożywczych o wyjątkowo małych kosztach. Wytwórnia miodu jest z pewnością kosztowna, toteż nie ma szans na to, by bardzo o niskiej ceni artykuł był pełnowartościowym miodem. Przetestować miód na szczęście jest bardzo prosto. Trzeba nałożyć go odrobinę na łyżkę oraz pozwolić mu spokojnie opadać. Kiedy posiadamy właściwy i prawdziwy miód, będzie się on powoli ciągnął nitkowatym ciągiem oraz zgromadzi się w stożku na docelowym naczyniu. Miód sztuczny spada z łyżeczki i zostawia natychmiast kałużę.

Powiedzenie że miód można przechowywać zawsze jest zapewne nietrafione. Przyjmuje się, iż właściwie przechowywany miód, tutaj liczy się także magazynowanie go w spiżarni zacienionej, ma możliwość przechować się okres trwający do trzech lat. Najlepiej jest oczywiście spożywać miód zaraz z pasieki.


Wciąż trzeba pamiętać o tym, iż miód jest złożony z cukrów prostych, co oznacza, iż posiada w sobie zachowane duże wielkości energii. Dorosły nie powinna konsumować go powyżej około 4 łyżek dziennie. Dodatkowo, miody to pyłki, dlatego zwłaszcza w obecnych czasach oczywiste jest, iż znajdziemy u siebie reakcję alergiczną na miód. W takim razie zaczynać trzeba dość ostrożnie. – dolinalawendy.pl/5-miod-rzepakowy

Miód nie może być dodatkowo dawany dzieciom najmniejszym jako zbyt duża bomba cukrowa. Jak dziecko osiągnie wiek 2 lat, dzieci może przejść miodową inicjację.

Wnikając we omówione powyższe kwestie, możemy przejść do wyboru rodzaju miodu dla odpowiedniej grupy wiekowej konsumentów.

Jakie mamy rodzaje miodu

Istnieje bardzo dużo gatunków miodów, jakie dzielimy przede wszystkim za pośrednictwem użytego do produkcji surowca, z jakiego został wyprodukowany, jeden ze znanych miodów to miód wielokwiatowy. Dodatkowo bardzo często widzimy w sprzedaży rodzaje miodów:

Lipowy – o barwie żółtej z lekko zielonkawym zabarwieniem; miód lipowy zalecany jest dla osób z depresją, nerwicą oraz kłopotami ze snem; pomaga na gorączkę raz w przypadku przeziębienia, działa nawet w związku z cięższymi problemami zdrowotnymi, można wymienić: zapalenie oskrzeli; jest to miód numer 1 na przeziębienie i grypę; – dolinalawendy.pl/4-miod-lipowy

Rzepakowy – nie ma barwy lub barwa lekko żółtawa; miód rzepakowy działa kojąco na skaleczenia oraz oparzenia; wpływa korzystnie na działanie układu krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz pomaga leczyć miażdżycę; polecany przy schorzeniach z drogami moczowymi;

Wrzosowy – zabarwiony na bursztynowo; miód wrzosowy pomaga na przeziębienia zmieniające się w stany zapalne; leczy rozwolnienia i choroby związane z drogami moczowymi, a także pomaga na problemy z wątrobą.  dolinalawendy.pl/8-miod-wrzosowy

Ten wpis opublikowano dnia poniedziałek, 1 Kwiecień 2019 o godz. 11:06 w kategorii budowa miodu. Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Komentarze są wyłączone, ale możesz wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Komentowanie wyłączone.